Start met zoeken
Bij Het Klooster in Woerden hebben we een breed scala aan muziek-, dans- en theaterdocenten die met passie en expertise hun lessen verzorgen. Vandaag staat Marion Schopman, docent dwarsfluit, in de spotlight! Met haar uitgebreide kennis en enthousiasme inspireert zij leerlingen van alle leeftijden en niveaus.
Marion behaalde haar master dwarsfluit aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt sindsdien bij de muziekschool van Het Klooster. Naast haar werk als docent is ze als eerste fluitiste verbonden aan Het Promenade Orkest en maakt ze deel uit van het Ronsard Trio. Marion heeft daarnaast een aantekening in kamermuziek en is eerste graads bevoegd docent muziek. Ze geeft fluitles aan leerlingen van alle leeftijden, met of zonder beperkingen, en streeft ernaar om via de dwarsfluit haar leerlingen te laten genieten van muziek.
Belangrijkste doel in mijn lessen is je door middel van de fluit laten genieten van muziek. We werken aan toonvorming, techniek en samenspel, met altijd ruimte voor jouw eigen wensen.
Marion
In de lessen van Marion ligt de focus niet alleen op techniek, maar ook op het plezier van muziek maken. Of je nu beginner bent of gevorderd, Marion stemt haar lessen af op jouw wensen en niveau. Ze helpt je bijvoorbeeld een bepaald stuk onder de knie te krijgen, de authentieke uitvoeringspraktijk te ontdekken van je instrument of helpt je ontdekken welk fluitinstrument (piccolo, alt- of bijv. basfluit) het beste bij je past.
Welke technieken vind je essentieel voor een beginnende fluitist om te leren?
“Is de dwarsfluit nieuw voor je, dan beginnen we met geluid krijgen uit het instrument. Dat is soms even zoeken omdat ieders mond anders is en we het juiste plekje op je onderlip moeten zien te vinden zodat je met een dun sliertje lucht precies de overkant van het mondgat raakt. Zodra we dit voor elkaar hebben, proberen we of het ook lukt om je vingers op de juiste kleppen te zetten. Heb je dat onder de knie dan gaat het snel. Na de lage tonen (het eerste octaaf) leer je het hogere tweede octaaf spelen en daarmee meer stukjes spelen. Dit kan met en zonder begeleiding, alleen en met anderen zijn. Naast klank, adem, vingervlugheid en samenspel komt er steeds meer aandacht voor articulatie (hoe begin en eindig je een toon), dynamiek (sterker en zachter spelen) en het steeds beter leren begrijpen hoe stukjes in elkaar steken. Met de sprong naar het derde octaaf wordt ook het stijl eigen kunnen spelen en het vertellen van je eigen verhaal steeds belangrijker.”
Werk je met een specifieke methode of leer je leerlingen liever op een vrije manier?
“Hoe en wat je leert hangt af van jouw wensen, tijd en ambitie. Ben je beginnend dan zal ik wat meer de leiding nemen. In principe bestaat de les uit iets uit je hoofd leren spelen, een boek met oefeningen om grepen en je toon te oefenen en eentje met stukjes waar je echt van kunt genieten omdat je er je muzikale ei in kwijt kunt. Ben je al verder dan heb je zelf vast al een voorkeur ontwikkelt. We kijken waar je vragen over hebt, je jezelf in kunt verbeteren, maar ook maken af en toe een uitstapje naar een andere muziekstijl. Wie weet ken je die nog niet en blijk je die ook te kunnen waarderen!”
Kun je een moment delen waarop een leerling iets bereikte waar je bijzonder trots op was?
“Elke stap vooruit (op welk niveau ook) is iets om trots op te zijn. Helaas zijn er maar weinig dingen die vanzelf gaan en dus is alles wat je je eigen hebt weten te maken een overwinning en iets waar jij maar ook ik van geniet! Het niveau waarop of de snelheid waarmee dit gebeurt is daarbij niet van belang, het opent wel weer nieuwe mogelijkheden én uitdagingen waar we vol goede moed aan verder kunnen knutselen.”
Voor wie: Fluitisten van 8 tot 15 jaar, elk niveau
Wanneer: Maandag (om de week), 16.30 – 17.15 uur
In dit fluitorkest draait het om samenspelen en plezier maken. De stukken zijn speciaal gearrangeerd en makkelijk van het blad te spelen, zodat iedereen kan meedoen zonder huiswerkstress. Ook optredens horen erbij, maar deelname is altijd vrijblijvend.
Voor wie: Iedereen, ongeacht niveau of leeftijdDe dwarsfluit, met zijn zilveren klank en veelzijdige repertoire, biedt iedere muziekliefhebber iets. Marion helpt je om jouw muzikale verhaal te vertellen, of je nu solo speelt, in een ensemble, of met een orkest.
Voor wie: Iedereen, van beginner tot gevorderdeDe traverso, de voorloper van de moderne dwarsfluit, is een prachtig barokinstrument met een unieke klank. Perfect voor liefhebbers van Bach, Telemann en Vivaldi!
Voor wie: Iedereen die een instrument wil uitproberenTijdens de muziekinstrumentenparade maak je kennis met allerlei instrumenten die je bij Het Klooster kunt leren spelen. Een ideale kans om jouw favoriet te ontdekken!
Gewoon beginnen! Schrijf je in voor een proefles of kennismakingscursus. Je ontdekt snel of de fluit bij je past, zonder grote investeringen.